Tips for å få sove

Det sies at søvnproblemer for tiden er som en folkesykdom. Folk sover ikke nok og det går utover arbeidslivet og den generelle hverdagen, men hva skal til for at du får nok søvn? Det får du svar på i denne artikkelen. Vi har alle forskjellige rutiner og forskjellige kroppsklokker. Dette betyr at du er enten A-menneske, eller B-menneske. Ettersom hverdagen ofte er lagt opp for A-mennesker, kan det være vanskelig for B-mennesker å fungere optimalt i hverdagen. Heldigvis finnes det ting som både A-mennesker og B-mennesker kan gjøre for å få orden på søvnen sin og de er faktisk ganske så like.

Det aller første som må gjøres, er å skape en rutine. Mange tror de kan ta igjen søvn i helgene, men så enkelt er det ikke. Kroppen fungerer best når du står opp og legger deg samtidig hver dag. Selvsagt er ikke dette alltid mulig, men kroppen trives best i en rutine. Kroppen trenger mellom 7 og 9 timer søvn hver dag, så dermed må rutinen legges slik at du får cirka 8 timer søvn hver natt, noen trenger litt mer, andre trenger litt mindre. Dette er noe du kjenner på helt selv og som du vil kjenne når du begynner å bygge en rutine.

Søvnhygiene

Det snakkes om søvnhygiene, noe som er et ganske bra ord for å beskrive den rutinen du burde ha før du legger deg. Mange tar med seg skjermer inn i senga og ser på telefonen helt til de sovner, dette er absolutt ikke noe som anbefales. Dette fordi mobilen eller TV-en sender ut blått lys som forteller kroppen at det fortsatt er dag. Derfor er det vanskelig å bli trøtt. Det som anbefales er å holde seg unna skjermer i minst 1 time før du skal legge deg. Da kan du for eksempel ta deg et bad, lese eller bare slappe av. Kanskje til og med meditere?

Søvnhygienen er en rutine som må gjennomføres hver dag. Du forbereder kroppen på å sove. Da vil kroppen vite hver dag at den gjør seg klar for søvn. Dette vil forsterke seg jo lenger du opprettholder rutinen. Du kan selv velge hva du vil gjøre før du legger deg, om det er å ta en lang dusj eller gjøre senga klar. Det som også er viktig er hva slags temperatur det er i rommet, 18 grader celsius sies å være den ultimate temperatur for optimal søvn. Det vil si at du sover bedre i et litt kaldere rom. Frisk luft hjelper også i søvne, så sov gjerne med åpent vindu!

Du kjenner deg selv best

Det er lett for oss å gi deg tips om hvordan du skal sove lettere og få bedre søvn, men du kjenner deg selv best. Det som virker for mange, er ikke garantert å virke for deg. Derfor er det viktig at du prøver deg fram, heldigvis er det mange ting du kan prøve. Det aller viktigste er nok uansett å opprettholde rutinen om å legge deg på samme tidspunkt hver dag og stå opp på samme tidspunkt hver dag. Dette er nok også det punktet som er vanskeligst, ettersom det å sove lenge i helgene er en «guilty pleasure» for mange av oss.

Vi håper uansett at du har fått noen tips fra denne artikkelen. Det viktigste er jo å sove godt, enten du sover godt i 7 timer eller 9 timer. Det er viktig å sove lenge, for da greier kroppen og hjernen å fungere bedre neste dag. Det å sove er nesten som å re-starte en datamaskin. Søvn er nødvendig for at hele kroppen din skal fungere, du får bedre hukommelse og er generelt gladere når du har sovet godt. Derfor håper vi at noen av tipsene vi har kommet med i denne artikkelen kan passe for deg. Søvn er viktig!