Obstruktiv søvnapné

Det å ha søvnproblemer er vanligere enn folk tror, og det finnes en rekke søvnproblemer som kan behandles av lege. Hvis du tenker at du har et søvnproblem, så ikke diagnostiser deg selv, men ta kontakt med fastlegen din, slik at han/hun kan følge deg opp. I denne artikkelen skal vi informere deg mer om hva obstruktiv søvnapné er, hva slags symptomer som er vanlig før du blir diagnostisert med obstruktiv søvnapné og hvordan det behandles. Det er mye du kan lære når det kommer til søvnproblemer, slik at du kan få en bedre natts søvn selv. For det er jo det vi alle vil ha, ikke sant?

Det å finne ut av søvnproblemer kan ofte være en lang prosess, men det er en prosess som er nødvendig for deg, slik at du kan få den søvnen du fortjener. De fleste søvnproblemer er et sammensatt problem, så det er en av hovedgrunnene til at det tar lang tid å finne ut av. Hva er egentlig obstruktiv søvnapné? Det er en sammensatt lidelse, som enkelt forklart fører til at du ikke puster vanlig når du sover. Det er vanlig å snorke når du har obstruktiv søvnapné, og det fører til at søvnen ikke alltid er av god kvalitet.

Hva er symptomene på obstruktiv søvnapné?

Det er ulike symptomer på obstruktiv søvnapné, en av de vanligste er snorking og pustestopp. Det vanligste er faktisk at sengepartneren til den som sliter med obstruktiv søvnapné oppdager det, for det er ikke lett å sove når noen snorker eller slutter å puste. Derfor er det noen som ikke oppdager at de har obstruktiv søvnapné, ettersom de ikke sover med noen. Det å snorke regnes som en obstruktiv søvnapné. Det er veldig vanlig, men samtidig vanskelig å diagnostisere. Hva er egentlig mye snorking? Når du snorker så stenger vev for luftveiene, noe som kan føre til søvnapné, men det er ikke nødvendigvis hovedårsaken.

Det som har mest å si for obstruktiv søvnapné, er hvordan luftveienes lukketendens og muskelrespons fungerer. Å måle disse funksjonene vil kunne gi svar på om du har søvnapné eller ikke. Dette er en ganske komplisert prosess, som vi ikke kommer til å forklare i denne artikkelen, men hvis du er interessert kan du definitivt spørre legen din om det eller søke videre på nett. Det å sove dårlig og ha vondt i halsen kan være en indikator på at du har søvnapné. Om du våkner mye om natta eller om partneren din klager på at du snorker mye er det kanskje lurt å spørre doktoren din om hjelp.

Hvordan behandles obstruktiv søvnapné?

Før du behandler obstruktiv søvnapné, må du finne ut at du har det. Det er det legen din som skal diagnostisere deg ved hjelp av en søvntest eller andre typer tester. En av hovedgrunnene til at mennesker har obstruktiv søvnapné, er overvekt. Derfor kan det ha god effekt å trene og gå ned i vekt. Å være slank og i god form gir deg generelt en bedre natts søvn også. Selv om dette ikke gjelder for alle, gjelder det for de fleste. Det er også viktig å unngå å sove på ryggen, ettersom det ofte er vanskeligere å puste når du sover på ryggen av naturlige årsaker.

Hvis du har påvist obstruktiv søvnapné, så er det vanligste hjelpemiddelet en CPAP-maskin. Dette er en maskin som gir kontinuerlig positivt luftveistrykk, noe som motvirker kollaps av luftveiene. Dette gjør at du som sliter med obstruktiv søvnapné kan få en god natts søvn. Det er også forskning på ulike typer trening av muskulaturen i halsen, slik at du kan fungere uten CPAP-maskin. Uansett hva slags søvnproblemer du tror du har, er det viktig at du oppsøker din fastlege. Selv om du kjenner deg igjen i noen av symptomene i denne teksten, betyr det ikke nødvendigvis at du har obstruktiv søvnapné.