Lysets innvirkning på søvn

Det finnes ulike typer forskning som fokuserer på lysets innvirkning på søvn. Noen studier fastslår at alt LED-lys fra nettbrett og mobil er negativt rett før sengetid, mens andre studier fastslår at hvis du får nok dagslys i løpet av dagen vil ikke nettbrett og mobil ha noen innvirkning på nattesøvnen. Disse studiene er utført på forskjellige måter, og er derfor vanskelige å sammenligne. Noe de alle imidlertid er enige om, er at lyset har innvirkning på søvnen, uansett om dette er bra eller dårlig. Derfor er det viktig at du finner noe som passer for deg, slik at du får den beste mulige søvnen.

Vi har alle en personlig døgnrytme, en rytme du blir kjent med jo eldre du blir. Du vet kanskje om du fungerer best på morgenen og elsker å stå opp tidlig, da er du et A-menneske. Fungerer du best på kvelden og foretrekker å sove lengre om morgenen, er du et B-menneske. Dette er en døgnrytme som også kan bli påvirket av lys. Da kan kroppen komme i ubalanse og du vil falle ut av din normale døgnrytme. Hvis du kjenner til fenomenet jetlag, så vet du hvor ille det er når kroppen er ute av sin egentlige døgnrytme.

Melatonin og søvn

For å kunne få sove må du ha melatonin. Dette er et hormon som dannes i hjernen. Jo eldre vi blir, desto mindre melatonin produserer hjernen. Kroppens produksjon av dette virkestoffet kan hemmes når kraftig lys blir brukt. Derfor kan også produksjonen variere gjennom døgnet. Det er derfor mange forskere mener at det å se på blått LED-lys på for eksempel en smarttelefon vil hindre produksjonen av melatonin, slik at du får en dårligere søvn og at du sliter mer med å sove. Dette er et emne som fortsatt forskes på, så det er ingen definitive resultater på hva som er tilfelle ennå.

Det går an å få tak i melatonin som et syntetisk legemiddel. Det kan også brukes som et sovemiddel. Mange bruker melatonin når de har jetlag. Sovemiddelet har best effekt på døgnrytmen når det handler om en fremskyndelse av søvn. Det er når du tenker på jetlag at du skjønner at lys har mye å si når det kommer til søvn. Det er vanskelig å sove når det er lyst, men det er også vanskeligere å holde seg våken når det er mørkt. Derfor er det lettere, rent søvnmessig, å reise langt vestover enn det er å reise langt østover.

Søvnproblemer og lys

Lys har ofte innvirkning på søvnen, og kan føre til søvnproblemer. Dette merker mange spesielt på vinteren. Når det er mørkt, blir du mye tidligere trøtt og det er vanskeligere å holde seg våken. Mange får ikke nok lys, noe som fører til D-vitaminmangel, som igjen kan føre til dårligere søvn og dårlig allmenntilstand. På sommeren opplever kroppen å bli utsatt for mye sol og lys til langt på kveld, så da kan det bli både lettere og vanskeligere å sove (avhengig av hvordan du påvirkes av lyset). Det kan imidlertid også bli vanskeligere å sove lenge, ettersom sola står opp veldig tidlig.

Mange opplever også at døgnrytmen endrer seg avhengig av årstiden. Selv om et døgn er 24 timer, så er ikke nødvendigvis kroppsklokken din inndelt på samme måte. Forskning viser at den innebygde døgnrytmen i de fleste mennesker er på rundt 25 timer. Dette innebærer ofte at døgnrytmen justeres fra dag til dag. Noen ganger har du overskudd på søvn, andre ganger har du underskudd på søvn. Dette gjør det også ganske vanskelig å finne en rytme som fungerer for alle. Det forskere har funnet ut er at døgnrytmen er utrolig forskjellig fra person til person, noe som også gjør at lyset påvirker oss alle forskjellig.